Toerist of ontdekkingsreiziger

Toerist of Ontdekkingsreiziger?

Ze is een schilder. Iemand die portretten, stillevens en nog veel meer maakt, met een oog voor detail dat anderen vaak ontgaat.

Wanneer ze een museum bezoekt, kijkt ze eerst naar hoe een schilderij is gemaakt—pas daarna naar wat, door wie of wanneer. Als ze naar jou kijkt, ziet ze precies hoeveel verschillende tinten rood er in je huid zitten. Soms verdenk ik haar ervan dat ze in gedachten al kleuren mengt, stipjes en streepjes voorbereidt, klaar om het licht op je gezicht te vangen.

Ze gaat door het leven als een ontdekkingsreiziger. Altijd op zoek naar nieuwe inspiratie, steeds een stapje verder. Ze kijkt, probeert uit, volgt lessen en staat open voor feedback van iedereen—professionals, liefhebbers, vrienden. Haar handen maken iets en het wordt gewoon iets. Of het nu gaat om koken, thee zetten, haar huis inrichten, een outfit samenstellen of verf op de muren aanbrengen. Ze heeft dat beetje extra flair… Geweldig om te zien!

Hoe zij een museum bezoekt, is boeiend en inspirerend. Vergelijk dat eens met hoe een toerist door een museum loopt: wat doelloos slenterend van zaal naar zaal, af en toe een bordje lezend. Misschien vind je iets mooi of bijzonder, of verbaast het je dat een bepaald werk aan een spijker hangt. Na honderd schilderijen raak je overprikkeld en het slenteren moe. Natuurlijk kun je een gids vragen om de ervaring wat levendiger te maken of een audiotour nemen voor de standaard uitleg. En met een beetje geluk raakt iets je, en komt die inspirerende magie van het museum toch nog binnen.

Maar hoe is dat voor jou? Hoe loop jij door een museum? En hoe weerspiegelt dat jouw manier van door het leven gaan? Ga je als een ontdekkingsreiziger—steeds op zoek, nieuwsgierig, experimenterend en open voor feedback? Of wandel je als een toerist door de dagen? Misschien ben je een mix van beide, afhankelijk van waar je bent en waar je interesse ligt.

Het gaat er niet om wat goed of fout is, maar om hoe bewust je bent van de mogelijkheden die voor je liggen. Soms liggen ze letterlijk pal onder je neus, klaar om ontdekt te worden—als je maar op een andere manier kijkt.

Zo is het ook met een NLP-opleiding. Je kunt het leren als een toerist, of je kunt erin duiken als een ontdekkingsreiziger. Kies je voor dat laatste, dan ontdek je dat extra beetje flair, dat “snufje”, waardoor jouw leven—zowel privé als zakelijk—die glans krijgt waar je eerder misschien aan voorbijliep.

En dat gunnen wij iedereen!

De gratis nieuwsjaarschallenge 2025 staat weer open voor jou!

  • “Doe mee en ervaar zelf hoe NLP je leven kan veranderen!”