Persoonlijke grenzen

Hoe vaak is,

ja een echte ja en nee echt nee?
dacht je dat er iets anders was toegezegd?
blijken verwachtingen net wat anders dan jij dacht?

Er zijn 4 soorten persoonlijke grenzen:

    1. Harde grenzen/muren
    2. Brokkelige grenzen tot grenzeloosheid
    3. Overrulende grenzen tot manipulatie
    4. Gezonde grenzen

1. Harde grenzen

Persoonlijke grenzen liggen vast in je basis conditionering. De randen van deze conditionering zijn jouw grenzen. Deze randen kunnen zo hard als een muur zijn. Veranderen en initiatief nemen hebben niet je voorkeur. Nee, zeg je vanuit instinctieve weerstand. In het slechtste geval remt het je persoonlijke ontwikkeling en verstop je je ware talent. Je grenzen bieden een gevoel van comfort en veiligheid.
Het vraagt wijsheid om te ontdekken wanneer jouw nee tegen een verandering effectief is of juist remt om het beste van jezelf te demonstreren. In het laatste geval kun je dit gedrag star of conservatief noemen.

2. Brokkelige grenzen tot grenzeloosheid

Je kunt ook de grenzen van de ander verwarren met jouw grens. Je veert zo makkelijk mee dat je versmelt met de wensen en grenzen van anderen. Zonder te luisteren naar je eigen mogelijkheden en wensen. Jouw ja is sneller dan de wind. Weten wat je wilt en daarvoor kiezen komt niet in je op of kost je slapeloze nachten. Vroeg of laat word je hier bekaf of ontevreden van. Je kunt dit gedrag non-assertief noemen.

3. Overrulende grenzen

Gebrek aan grenzen kan ook zichtbaar zijn door het overschrijden van grenzen van een ander. Je weet wat je wilt en dwingt een ander jouw kant op. Een eenvoudig ‘nee’, vat je niet op als een serieus signaal. Je hoort het waarschijnlijk niet eens. Al loont dwang voor je resultaat, achteraf heb je een verkoelende relatie als side effect.Je kunt dit gedrag dominant noemen of agressief.

Emotionele manipulatie.

Nog een vorm van overrulende grenzen is het (onbewust) opwekken van medeplichtigheid, schaamte of schuld, terwijl de ander geen aandeel heeft in jouw kwestie.Je maakt ongemerkt een ander verantwoordelijk voor jouw nare gevoel. In het Engels zeggen ze het zo mooi: ‘I want you to feel my pain.’

Bijvoorbeeld:

  • Door jou voel ik me ongelukkig;
  • Jij doet mij dit aan;
  • Jij maakt mij verdrietig of boos;
  • Als je van mij zou houden, had je wel dit of dat voor mij gedaan;
  • Je zegt wel dat je het niet wilt, maar ik weet dat jij het wel wilt;
  • Je zegt het alleen maar omdat je bang bent;
  • Als je niet meewerkt heeft dit consequenties voor je promotie;
  • Als ik maar lang genoeg doorga, geef je wel toe.

4. Gezonde grenzen

Hoe ga jij om met jouw grenzen en met die van een ander? Achter een simpele ‘ja of nee’ ligt een wereld van waarden en overtuigingen met grote en kleine verwachtingen. Het vraagt leiderschap om te weten hoe, wanneer, met wie en in welke situaties een grens bereikt is of bereikt zal gaan worden.
Leer jezelf en andermans grenzen kennen, ga het gesprek aan, vraag door, verhelder, coach, confronteer, stimuleer of doe een update van de wederzijdse verwachtingen.

    • Soms is het belangrijk dat je uit je comfôrt zone stapt en ‘Ja’ zegt.
    • Soms is het belangrijk dat je glashelder en duidelijk ‘Nee’ zegt.
    • Soms is het belangrijk dat je een ‘Nee’ accepteert.
    • Soms is het belangrijk dat je een ‘Ja, mits’ of een ‘Nee, mits’ communiceert.

Als je eenmaal nee kunt zeggen krijg je ruimte voor wat je echt wilt.

Doe mee in het nieuwe NLP seizoen?
Neem contact met jose@likewiseacademy.nl of laat je telefoonnummer achter op de site dan bellen we jou.