Relatie tussen stress en je 5 zintuigen

Vijf zintuigen

Vijf ontvangers van de prikkels uit de buitenwereld.
Dag en nacht word je overspoeld met die prikkels. Wonderbaarlijk knap hoe al die prikkels naar binnen gezogen worden, betekenis krijgen en een reactie uitlokken.
De eerste keer dat je voelt dat iets wat rood is ook heet is en pijn opwekt, leer je in een reflex dat je er beter vanaf kunt blijven. Aan de andere kant kun je wel vlak bij een roodgloeiende openhaard zitten om lekker warm te blijven in de winter.
De prikkels ‘rood’ en ‘heet’ kunnen dus twee totaal verschillende reacties uitlokken.

Functie

Je zintuigen hebben als functie dat je je kunt oriënteren op de buitenwereld zodat je gepast reactie geeft om in leven te blijven of aangepast blijft aan de sociale verwachtingen. Ga maar eens na.
Als je rustig in bed ligt te slapen en je hoort een heel harde klap, dan zit je opeens rechtop in je bed. Je kijkt gefixeerd in de richting waar het geluid vandaan komt en beslist dan in een split second of je er uitgaat of niet. Je schiet in een Fight, Flight of Freeze respons.
Als er niks aan de hand blijkt te zijn, keert de ontspanning  terug en als het meezit slaap je weer rustig verder. Deze primitieve reactie gebeurt ook als je iets nieuws gaat doen, een deadline wilt halen, een presentatie gaat geven op een groot podium, examens  doet etc.
Je lichaam gaat in een staat van paraatheid en zet alle zintuigen wagenwijd open. Je staat op scherp om in volle actie te komen. Achteraf komt – als het goed is- de opluchting en de ontspanning tot zelfs de euforie als gevolg van de adrenaline piek.
Als deze staat van paraatheid te vaak en te lang opgewekt wordt sta je chronisch onder druk van stress. Het is eigenlijk niet de stress zelf die problemen geeft.
Het probleem is het overslaan van het herstel.

Je lichaam praat tegen je

Ieder lichaam geeft signalen af, het praat en onderhandelt met je. Als je niet luistert en de signalen niet herkent, kom je in een langzame glijdende schaal naar beneden. Het vervelende is dat je als mens gewend raakt aan klachten en pijntjes. Het kan zomaar een onderdeel worden van je ‘normale doen’. Misschien ga je  wel  naar de dokter of naar een fysiotherapeut met je klachten maar herken je niet dat het stress verschijnselen zijn. Misschien zeg je zelfs dat alleen wat fysieke ongemakken hebt en geen stress hebt.
De vraag is: hoe serieus neem je jouw signalen en wat doe je er mee?.

Genieten als functie

Je zintuigen hebben nog een andere functie en dat is ‘genieten’.
Via de zintuigen kun je zinnenprikkelende ervaringen hebben.
Letterlijk ben je in staat om geluk te zien, te horen, te ruiken en te proeven.
Of beter: je gelukshormonen activeren als je openstaat  voor wat je ogen zien, je oren horen en je tast-, reuk- en proef zin je laten ervaren.
In NLP termen noemen we dit opmerkzaam zijn van de stemmingen die je zintuigen opwekken.
Een verbeterde stemming, een lekker gevoel, is het ont-stress middel van je lichaam.
Je allergrootste hulpbron heb je altijd bij je!
Tijd om jezelf en je lichaam serieus te nemen?

Laat je telefoonnummer achter dan praten we verder!