Brain-spotting bij stress – burn out

Brain spotting is een techniek in het verlengde van EMDR, ontdekt en ontworpen door Dr. David Grand.

Brain-spotting is uitermate geschikt bij angst gerelateerde klachten,  stress, trauma en burn out.

Het woord trauma, schrikt misschien af en toch gaat het niet om de gebeurtenis zelf, maar om de brein reactie naar aanleiding van een gebeurtenis of gebeurtenissen.

Van veel gebeurtenissen ben je vaak allang niet meer bewust dat ze invloed hebben gehad en toch is dat vaak wel zo.  Soms is een gebeurtenis heel duidelijk aan te wijzen qua tijd en plaats en soms helemaal niet.  Zelfs een val partij, een hersenschudding of een relatief eenvoudig ongeval kan sporen achterlaten. Sommige mensen lopen jaren rond met onverwerkte zaken, terwijl ze het niet merken, want mensen kunnen zich uitstekend aanpassen, zelfs aan een verminderde conditie. Totdat de bekende druppel valt en de emmer overloopt.

Je kunt je voorstellen dat een brein uitermate goed is toegerust om met allerhande situaties om te kunnen gaan. door een natuurlijke ingebouwd beschermingsmechanisme.
Zo kiest een brein in een split van een seconde of het kan vechten, beter is om te vluchten of op slot te gaan. Een vierde mechanisme is overmatig pleasen van anderen om het gevaar voor te zijn.
Als deze mechanismen niet bij uitzondering, maar continue aan staan, dan is de respons op gebeurtenissen niet meer in lijn met de actualiteit.

Verder is het belangrijk om te weten dat ook kijken naar trauma die een ander doormaakt, voor een brein het zelfde is, als  zelf meemaken.

Denk daarbij aan hulpverleners zoals politie, artsen, verpleegkundigen, brandweermannen. Ook al zijn zij professioneel opgeleid om te handelen toch
is het brein net zo gevoelig als van mensen zonder professionele opleiding.
Als verwerking en als als onderhoud van het brein, is brain-spotting voor hulpverleners een uitkomst om vitaal en gemotiveerd te blijven. Zo voorkom je onnodige frustratie en  arbeidsongeschiktheid.

Symptomen:
Hyper allert
Angstig
Achterdochtig
Slecht slapen
Onbegrepen angst
Dof – afgesloten gevoel
Vermoeid en toch niet goed slapen
Vage klachten.
Spierpijn- rugpijn
Flash backs
Gevoel van zinloosheid
Verlies van interesse in het algemeen
Sociaal terugtrekken
Verlaagd libido
Slechte concentratie
Huiliger of juist ongeduldig en momenten van agressie
Vol- druk hoofd.
Verander eetpatroon en behoefte.

Met brain spotting activeer je het zelfhelend mechanisme van het brein, op een rustige geleidelijke manier. De resultaten zijn wonderbaarlijk sterk en verrassend.
Neem contact op voor meer informatie en/of plan een proefsessie.