You are powerful beyond measure

Een quote uit het gedicht van Marianne Williamson.
Extra bekend geworden door Nelson Mandela.
Een quote om voor waar aan te nemen.
En vervolgens zelf ervaren dat het werkt.
Inderdaad, niet alleen voor sommige van ons, maar voor iedereen.

Je ziet het pas als je het door hebt.
Iedereen op zijn eigen tempo en methode.
Daarvoor rinkelen eerst de scherven van vallende schellen.
Al 2 jaar zijn we daar getuige en onderdeel van.
Van het afgesneden raken van een toekomst perspectief,  de angst om ernstig ziek te worden of om iemand ziek te maken, van 2 weken to flatten the curve naar murw of juist alert.

De afleiding verdween, de pijn puilde en puilt naar buiten. Niet voor niets zijn veel mensen depressief, velen maakten zelfs een einde aan hun leven, relaties kapot, kinderen die de weg kwijt zijn, niet meer leerden, in sociaal isolement terecht kwamen en banen die verloren gingen en inflatie cijfers die inmiddels tegen de plinten op klotsen. Natuurlijk mensen die ziek werden, stierven of nog steeds met nawerking/ bijwerkingen kampen of nog op een wachtlijst staan. Om de kwetsbaren te beschermen zijn er velen juist kwetsbaar geworden.

Met het wegvallen van zekerheidsfactoren, ontspanning en ontsnappingsmogelijkheden ligt de menselijke kwetsbaarheid open en bloot. Die kwetsbaarheid is gelukkig de ingang naar echte innerlijke kracht. Dat vraagt een verwonderende blik naar binnen en een kritische blik naar buiten. Kritisch kijken naar je gedrag en je reacties op de buitenwereld. Wat zoek je in consumptie, welvaart, in fast food,  drank, drugs en koopzucht is dat wel echte vrijheid en wat is het je waard?

Het onderbewuste brein heeft veel eigenschappen en eentje kan erg onhandig uitpakken en dat is het continue op zoek zijn naar meer. Voelt eenmaal iets als een kick of juist als een verdoving, dan wil het nog een keer en steeds een beetje extra. Wilskracht slijt, omdat je jouw innerlijke kracht weggeeft aan klatergoud.

We zijn er allemaal gevoelig voor, vanwege die eigenaardige eigenschap.  En we zijn allemaal jaar in jaar uit  geconditioneerd, om ons geluk te zoeken in bullen en spullen en met allerlei ongezonde gewoonten. Best apart, dat de slijterij, de bekende snoepjes winkel en de Mc D als essentieel werden geoormerkt.

Kijk naar de opkomst van ‘de meta verse’, het nieuwe speeltje van Facebook. Straks kun je met vakantie in de meta verse,  omdat je in het echt niet meer mag reizen. Koop je een schitterende outfit,  die je niet hebt, kun je er geweldig uitzien en er toch ‘niet uitzien.’ Een nieuwe economische cash cow -van gebakken lucht.
Geweldige ontwikkeling?
Het zal vast een fantastische beleving zijn en als skills lab zie ik mogelijkheden om vaardigheden te oefenen, die je in het echte leven nog niet kunt. Welke beroepsgroepen staan al te kwispelen? Welke festivals willen al virtueel? Wie wil die virtuele schoenen verkopen voor niet virtuele prijzen?

Het psychische gezondheidsrisico  zit in dat onverzadigbare stukje van je brein. De veelvraat kan het contrast meestal niet aan met het rauwe hier en nu, met een nog sterkere drang tot vluchten in een ideale droomwereld tot gevolg.
Misschien ben je er al tegen bestand en anders is het een mooi moment om er bestand tegen te raken. Je kunt andere eigenschappen van je brein inzetten om je leiderschap te versterken, leren zelf keuzes maken en niet zomaar meegaan in alles wat voorgeschoteld wordt.

Wil je de echte innerlijke kracht in eer herstellen,  dan beslis je voortaan het onverzadigbare aspect van je brein te kalmeren. Soms komen er dan oude thema’s omhoog en begint ‘de clean up’. Je hoeft zelfs niet van de blauwe knoop te worden, want genieten en gezondheid vallen weer samen met lekkere, liefdevolle, bewuste en gezonde keuzes. De basis voor een gezonde maatschappij, die je met gerust hart aan de volgende generatie kunt overlaten.

You are powerful (and beautiful) beyond measure, realiseer het vandaag nog.
We kunnen er samen echt iets moois van maken, doe je mee?