Woorden doen er toe

Eerst was er het woord, ken je die zin uit de bijbel?
Je leest er zo overheen puur omdat het zo simpel is.

Woorden scheppen een realiteit, ze geven richting, creëert een veld van aandacht. Alles wat je aandacht geeft groeit, ook de dingen waarvan je achteraf zegt, niet te willen. Woorden die er wel zijn maar niet gesproken worden, zijn de drollen onder het tapijt. Je ziet of hoort ze niet maar ze ruiken wel. Negeren is goed beschouwd ook een vorm van aandacht want het kost moeite.

Woorden trekken aandacht, woorden raken, breken, snijden, verwarmen, verbinden, verhullen en onthullen, verblinden, verdelen en verbreken.
Je weet het best zelf, als je eenmaal iets hardop hebt gezegd, wordt het echt.

Hoe het kan dat woorden er zo toe doen.
Het grootste gedeelte van ons woordgebruik is volstrekt onbewust, als je een beetje reflectief bent, sta je open voor het effect van je communicatie, leer je ervan en loop je rijker verder.

Onder invloed van emoties zakt reflectief vermogen soms samen met de moed in je schoenen. Daarom is het handig om je woorden regelmatig onder te loep te nemen, niet alleen wat je tegen anderen zegt,  maar ook wat je tegen jezelf zegt en wat je niet zegt.

Je brein is een goedgelovig apparaat, als je vertelt dat je dingen kunt of niet kunt, volgt het (jouw) instructies braaf op en de ervaring volgt.
Als je spreekt tegen anderen, instrueer je ook, dus wat zeg je precies en met welke herhaling? Naar wat, waar en naar wie luister je zelf vaak?  In de auto, als je naar t.v. kijkt of netflixt? Vooral de momenten dat er gesproken word, terwijl je zit te dromen, is je brein een informatie spons.

Woorden doen ertoe omdat het creatie kracht heeft.
Daarom leer je met NLP anders te luisteren, te luisteren naar wat er gezegd wordt en wat wordt weggelaten, hoe het verteld wordt en of het met of zonder context wordt verteld en in welk kader. Je wordt bewust dat taal hypnotisch is, het sleurt je mee en daar kun je de nadelen en voordelen van leren benutten.

Want jij kunt bewust mooie dingen creëren, met jouw woorden, met een helder oog voor de consequenties op de korte en lange termijn.

Als je vandaag even tijd neemt:
Wat wil jij creëren, hoe zie jij jezelf in de toekomst, kun je er al iets aantrekkelijks over vertellen, ken je iemand die het al kan en al doet, is het goed voor ons allemaal?
Wat ga je doen?

Begin vandaag nog en wil je echt beslagen ten ijs komen?
NLP for Business start eind januari weer!