Weerstand geen eindpunt maar leerpunt

‘Yoga begint pas als je van de mat af stapt‘, las ik in een oude Happinez.

Wat zo mooi is met yoga is het ‘zijn met waar je bent ‘in een asana. Weerstand verzacht nadat je opmerkt dat je hoofd zich verzet tegen de spanning in je lichaam.
Dat geldt ook voor NLP, al liggen wij niet op een echte, maar op een denkbeeldige mat. NLP is oefenen met de connectie tussen lichaam en geest en met de relatie tussen gedrag en keuzes.

Het begint pas echt als je weer thuis en op je werk bent.
Dan merk je hoe je bent ‘ingewerkt’ om met weerstand om te gaan, waar het lukt en waar (nog) niet. NLP traint die denkbeeldige spier om in het hier en nu te zijn, terwijl je een visie voor ogen houdt.

Rekken en strekken In de grillige praktijk, was altijd al een uitdaging en nu is het helemaal een grote stap. Het is zo verleidelijk om nu de verantwoordelijkheid voor wat er gaande is, buiten jezelf te leggen. Verwijten aan de politiek, de EU, het RIVM, de WHO of gewoon degene die bijna tegen je opbotst op straat. De primaire respons is vaak gebaseerd op angst, eens of oneens, op schuldig of onschuldig, vertrouwend of wantrouwend.  Als je niet wist wat weerstand was dan weet je het nu.

Gelukkig is er ook een secundaire respons

De secundaire respons kun je aanleren. De pauzeknop nemen, een golf van gedachten, frustraties, angst of boosheid langs laten drijven, om vanaf daar opnieuw te koersen naar iets wat wel kan. Of simpelweg okay zijn met nu nog niet weten.

Wel weten dat ook dit voorbij gaat en ondertussen oriënteren hoe deze tijd helpt om dingen los te laten, die je toch al kwijt wilde,  maar niet durfde of nog niet kon.
Maatschappelijk kunnen we deze tijd gebruiken om te hervormen.
Want we hebben niet alleen een persoonlijke mindset maar ook een gezamenlijke mindset.
Die kunnen we samen versterken en vernieuwen, kritisch zijn op een constructieve manier.
Zo is weerstand nooit een eindpunt maar een leerpunt.
NLP toepassen start ‘met zijn met’ waar je bent, middenin de weerstand.
Daar begint de open dialoog, de creativiteit voor nieuwe perspectieven, waarin
persoonlijke vrijheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid elkaar vinden.
Denk dat we genoeg te doen hebben met zijn allen, wat jij?
Wil je beginnen?l

Aanstaande dinsdag 28 april om 19.30 NLP webinar…een ultieme kans.
Doe je mee?

Geef je op via de Website!