Uitspreek angst

Jezelf uitspreken, er bestaan al jaren trainingen voor.

Persoonlijke effectiviteit, assertiviteit, omgaan met agressie, conflicten, emotionele chantage, omgaan met groepsdruk…het lijkt bedoeld voor mensen met een krasje op hun ziel.  Als je er mee aan de slag gaat, merk je pas hoeveel mensen er subtiel mee kampen.

Als je er geen last van had, dan merk je het nu vast wel. De meningen zijn verdeeld, reacties op meningen ook. Je bent voor of tegen de maatregelen, je hebt je aangepast of wordt steeds narriger of je loopt met een latente onrust rond.

Mensen die geen zin hebben in discussie, het nieuws niet meer kijken of
steeds verbaasder worden en steeds minder durven te zeggen.

Mensen met diep vertrouwen in de maatregelen versus mensen die het nooit vertrouwden en mensen waar het vertrouwen slijt.  Mensen die het wel vertrouwden en nu doorbuigen onder opgehoopte stress, eenzaamheid, verlies van inkomen en toekomst.

Mensen die in een bepaalde beroepsgroep zitten, worden verwacht zich niet uit te spreken. Die worden intern op de vingers getikt. Niet openlijk, omdat het onder de  onuitgesproken norm valt.Je bent het automatisch eens met de groepsnorm, is de verwachting. Je kijkt wel linker uit, het kost je carrière en reputatie schade ligt op de loer.

Uitspreek angst en recht van meningsuiting zijn aan elkaar gelinkt, dat was het altijd al en wordt nu extra pijnlijk duidelijk. Vanuit de EU bijvoorbeeld, wil men de ‘infodemic’ de kop indrukken, om het vaccin beleid te kunnen uitrollen. Dat is een formele aansturing om pluriformiteit te bestrijden.Het andere geluid wordt straks bij wet verwijderd.

De kritische noot, het voortschrijdend inzicht, dat fundeert beslissingen die ons allemaal verregaand beïnvloeden. Die mag/moet  blijvend gehoord worden. Luisteren naar onderbouwingen vanuit verschillende disciplines vraagt om sociale veiligheid. Dat creëren we gezamenlijk op het werk, bij vrienden en familie, op platforms. Hoe is dat bij jou, knettert het aan alle kanten?

Het zal toch iets te bijzonder zijn als we straks in allegorieën ons geluid moeten delen?
Vervolg verhalen van Reinaert de vos en Bruintje beer? Nee toch, we leven in 2020 waarin velen een complete aanpak voor volksgezondheid zoeken. Eentje waarin gezondheid meer is, dan de afwezigheid van ziekte. Niet nieuw wel belangrijker dan ooit.

Uitspreek angst doorbreken is een persoonlijke ontwikkelingsstap en een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.
Heb je daar iets extra’s voor nodig?

In het september starten we weer met opleidingen.
Wil je meer weten?
info@likewiseacademy.nl