Tijd voor diversiteit

Het jaar ingeknald zonder knallen.
Alhoewel er werd aardig wat herrie gemaakt in Amsterdam.
Nederland liet van zich horen.
Oorspronkelijk werd vuurwerk gebruikt in China om de boze geesten van het nieuwe jaar weg te jagen. Geen slechte gedachte;)
Vuurwerk gooien naar hulpverleners, hoort daar wat mij betreft niet bij.
Het staat nu symbool voor mensen die het leven willen vieren.
Het liefst rekening houdend met elkaar.

Ondertussen zien jij en ik op t.v. (tell a vision) de beelden van diversiteit opduiken.
Alle gender veel kleurigheid, huid veelkleurigheid, het belooft veel goeds.
Want iedereen wil graag leven in een wereld, waar je mag zijn wie je bent, ongeacht waar je vandaan komt, waar je wiegje stond, wat je voorkeuren zijn en met wie je het bed deelt of met wie allemaal. Een wereld toneel gevuld met mensenrechten waarin iedereen zich gehoord, gezien en begrepen voelt. Het werd tijd, er is jaren voor gestreden.

Wat dan toch te denken geeft, is de politieke behoefte om fake nieuws te bestrijden.
Er wordt zelfs een coordinator voor aangesteld.Dat betekent dat er een centraal orgaan is die bepaalt wat wel en niet gepubliceerd mag worden. Wie wel en niet iets op het internet mag schrijven en wat wel en niet verwijderd wordt op social media platforms.

Interessant, dat gekozen politici de publieke opinie zodanig willen bijsturen dat het past in hun straatje. Dat wat big data kan, door precies te volgen waar je op klikt, wat je zoekt, wordt er constant een profiel van iedereen bijgehouden. Op zich niks nieuws totdat je niet meer in een gewenst profiel van de leidende partijen valt.
Als je een keertje,  ja uh…hoe zit het dan precies zegt, omdat je zelf ook niet van fake news houdt, graag achtergronden leest en goede onderbouwingen, krijg je de kous op je kop.
In het vervelendste geval wordt je profiel verwijderd of wordt je gekaderd als een trol.

Diversiteit bloeit niet op uniforme informatie, maar komt voort uit veelkleurige informatie.

Het is ingewikkeld om goede artikelen op te halen, artikelen zonder gillende koppen die de lading niet dekken van het artikel. Daar wordt het begin gemaakt van fake nieuws, al lees je het artikel wel of niet…de stelling is al geplant in het hoofd van de scroller. Dat is niet per ongeluk of domme onwetendheid, dit is bewust zo gekozen.
Zo wordt fake nieuws, de pot verwijt de ketel nieuws.

De kracht van taal is immens, woorden beïnvloeden altijd, gesproken en geschreven.
In het NLP curriculum is de invloed van taal,  opgenomen om bewust te worden van de onbewuste invloed van taal op het creëren van een mindset.
We schudden mensen wakker, ieder jaar opnieuw, door vragen te stellen, die de onderste steen bovenhalen. Andersom leren we ook hoe je zaadjes plant d.m.v. taal voor andere zienswijzes. Zienswijzes die helpen om doelen te realiseren en te durven staan voor je talent en toekomst. Want wat je gelooft, dat maak je waar, goedschiks of kwaadschiks.

Met kennis van de kracht van taal heb je een mega instrument in handen om te beïnvloeden en dat vraagt respect, ecologie, empathie en ethiek.
Respect voor de verschillen tussen mensen, respect voor de vrijheid van keuze en zelfbeschikking, respect dat niet iedereen dezelfde wensen heeft en dat alles en iedereen verbonden is met elkaar, net als in de natuur. Zelfs evolutie gedijd onder diversiteit en niet onder uniformiteit.

Kortom de hoogste tijd voor diversiteit.

Onze wens voor 2021:
Diversiteit laten opbloeien in al zijn veelkleurige facetten en gezichten. Omdat we allemaal graag gezien, gehoord en begrepen willen worden, in een wereld waar we allemaal bijhoren, niemand uitgesloten.

In het voorjaar start de NLP for Business weer.
3 maal 3 dagen aan de bak begeleid door een online zelfstudie.
Goud in je handen? Neem contact voor meer informatie