Snakken naar openheid

Ze raakt, iedere keer tot in mijn kleinste vezel.
Zomaar met haar ogen waarin tijd en oordeel niet bestaan.
Ze is nu bijna 10 maanden, mijn kleindochtertje, wat een beauty.
Voor haar wil ik dat de wereld terugkijkt en lacht met diezelfde openheid.
Dat verdient ze, dat verdienen we allemaal.

Openheid, het is door haar, weer even heel simpel en bereikbaar.
Gewoon zijn, aanwezig zijn, waarnemen, ontdekken, vertrouwen en veilig hechten.
Een leven waarin ontdekken, vallen en opstaan met applaus wordt begeleid en eerste geluidjes en woorden bedoeld zijn om te duiden wat er te zien en te horen valt.

Vergeleken met de dagelijkse realiteit, vertegenwoordigt zij de hemel.
De simpelheid van haar openheid is wat mij betreft een mooi doel voor volwassenen.

Want openheid komt vaak op kwetsbaarheid neer. Kwetsbaarheid die vermeden en gecompenseerd moet worden en daarmee verdwijnt het ware gezicht op de achtergrond en op de voorgrond verschijnen de mooie praatjes, de verhullingen in het afhoudende gesprek.
Het gaat zo snel, dat je het vaak niet eens in de gaten hebt, hoe vaak openheid wordt gesaboteerd en gecensureerd. Wat op individueel niveau gebeurt, vind je in het collectief terug. Je hoeft bijvoorbeeld maar een paar debatten te volgen en je ontdekt dat er geen echt debat is.

Het echte debat wordt afgehouden, vragen niet beantwoordt, woorden die nuchterheid en feitelijkheid duiden, worden verpakt in een andere betekenis en de kluitjes in het riet worden modderige dijken. Zelfs als ik dit schrijf, houd ik er al rekening mee dat mijn lezers snuiven en grommen, want we leven toch in een democratie?
Dat laatste is maar de vraag, want meningen worden gebogen rondom andere belangen en daar wordt zwaar onvoldoende openheid over gegeven. Kijk maar hoe lang de WOB gesloten was en wat een bagger er nu naar buiten komt.

Ja maar José, je bent toch van NLP en die gaan toch ervan uit dat achter al het gedrag een positieve intentie ligt? Ja, en dat is precies de reden waarom er schade berokkent kan worden aan anderen.  De positieve intentie is ten eerste vaak onbewust en ten tweede op zichzelf georiënteerd. Egocentrisme dus. Met NLP kennis word  je uitgenodigd om de positieve intentie van jezelf te ontdekken en te toetsen aan wat goed is voor anderen en voor het grotere geheel. Ecologie goed checken noemen we dat – het begin van echt respecteren van verschillende wereld beelden.

Het goede nieuws is dat hoe minder openheid gegeven wordt, hoe kwetsbaarder het systeem blijkt te zijn, anders hoef je er niet omzichtig mee om te gaan. Dan kan het kritiek en debat prima aan, dan mag er gevallen, gejoeld, geleerd worden. Alleen dan kan een kind, een mens, een land zich ontwikkelen naar een hoger niveau van functioneren waarin echt iedereen een plek heeft- en niet alleen onder een gecontroleerd moraal.

Het begint met je eigen openheid herpakken, zelfkennis vinden door je muren te laten zakken. Zien en voelen wat je het liefst verborgen wilde houden en ontdekt dat er niets te verbergen valt.
Inmiddels snak ik naar die openheid, jij ook?
Kijk vandaag nog in iemands ogen en laat je raken tot in je kleinste vezel.