Over kloven en bruggen

In het verzet, werkte mijn ene Opa ongeacht de risico’s.
Bij de Amsterdamse politie, mijn andere Opa.
De ene liep lopend terug na de oorlog, vanuit Duitsland.
De ander kreeg een lintje…waarvoor weet ik eerlijk gezegd niet, hoop iets goeds.
Mijn kinderen blijken voor 1/16 van Joodse afkomst te zijn.
Interessante achtergrond en met verschillende kloven en bruggen.

Leren van je geschiedenis zeiden ze, anders herhaalt het zich.
Hoe kun je ervan leren als de geschiedenis lekt uit de pen van de winnaar?
Wat kunnen we leren van de verliezers?
Wat hebben ze gemeenschappelijk?
Vooral hoe werkt de menselijke psyche onder druk?

Wat doen we nu terwijl we op een spannende pagina van de geschiedenis staan? Met zoveel kloven tussen mensen gevuld met harde woorden. Resultaat: onrust, inmiddels langdurige stress en stress is gewoon angst.

Ik heb het vaker gezegd, angst is een slechte raadgever want het vernauwt je visie.
Na 8 maanden zijn er nog steeds 3 actieve angsten met een 4e pal ernaast.

De 1e gaat over angst voor het virus zelf, hoe gevaarlijk is het en hoe gevaarlijk maak je het?
De 2e betreft de wijze waarop gesproken en gecijferd wordt. Communicatie is minstens zo besmettelijk als het virus zelf. Voorbeeld? “Wil je dat je opa Corona krijgt…doe dan X wel of niet…” 
De 3e is de angst voor of door verlies van toekomst perspectief, omdat je failliet gaat, je baan verliest, je huis uit moet, je huwelijk naar de knoppen gaat… niet kunt studeren of een andere ziekte hebt die ook aandacht vereist.
De 4e gaat over de angst door sociale uitsluiting, het zij versus wij. “Omdat jij wel of niet…..ben je schuldig, een paria of een schaap.” Gestimuleerd door kliklijnen, censuur, shadow banning, frustreren van discussies gelardeerd door meningen galmend op rinkelende nullen, wijzende vingers.  Ah ja, laat ik er nog een heimelijke bijzetten…wegkijken.

Angst is funest voor ons immuun systeem, je wordt er bevattelijk van. Bovendien trekt het onverwerkte zaken van ‘ooit’ omhoog waardoor je draagkracht zakt. Lijkt mij dat iedereen wel iets van invloed daarop wilt hebben, toch? Daarom pleit ik extra voor bewustwording, voor bruggen bouwen in plaats van de kloof verdiepen. Het begint met zelfkennis samen met de wetmatigheden van je brein. Leren omgaan met angst, van jezelf  en van anderen.

Wil  jij je mening kunnen uitstellen zodat  kloven overbrugbaar worden?
Wil je juist je mening kunnen geven, met een onderbouwing, zonder prikkeldraad en zelfcensuur? Het bar van het boos kunnen scheiden?
Leren rekening te houden met de positieve intenties achter alle reacties?
Op zoek gaan naar een lange termijn perspectief, waarin we echt samen verder kunnen?

Het is een grondhouding waarmee we ieder jaar het NLP seizoen starten. Altijd al belangrijk en nu wil ik het urgent noemen.

Leer het, want hoe meer mensen bewust en gesterkt zijn in een grondhouding gebaseerd op open respect, hoe meer invloed we hebben op de volgende bladzijde van het geschiedenisboek. Wie weet staat er boven:
‘Hoe we in de jaren ’20 mooie nieuwe bruggen bouwden voor onze gemeenschappelijk geliefde democratie en zo leerden van de geschiedenis.’

Toe aan weten hoe?

info@likewiseacademy.nl