NLP is manipulatief

NLP is manipulatief en als het manipulatief is, dan is het fout, zo hoort het niet, ieuw bah.
Een van de redenen waarom NLP zo goed werkt is, omdat het inderdaad kennis bevat van de manipulatie kracht,  gigantisch zelfs.

Net zoals reclame boodschappen dat heeft, Tv en radio programma’s, taalgebruik in het algemeen, sprookjes en verhalen en laten we niet vergeten onze betaalde influencers.
Iedereen manipuleert bij het leven, weinigen zijn zich ervan bewust, laat staan van de immense kracht ervan op je denken, je emoties en zelfs op het collectief gedachtegoed.

Gisteren keek ik naar een pot voetbal, met mijn bewuste aandacht bekeek ik het spelletje en ondertussen werd mijn onderbewuste gevoederd door de reclame langs de zijlijn.
Van alles kwam langs, stilstaand, bewegend met teksten van auto’s tot keukens.
Zelfs als ik denk dat het niet beïnvloedt, gebeurt het toch.

Iedere vaak herhaalde boodschap nestelt zich diep in je onderbewuste, met plaatjes, gevoelens, emoties, overtuigingen en waarden, die ongemerkt je keuzes beïnvloeden. Geloof je het nog niet?

Kijk dan eens of je zonder telefoon door het leven kunt en voor hoe lang je dat volhoudt.
Wel eens geprobeerd je puber van het scherm af te krijgen of je peuter van 2 met jouw i-Pad?
Weet je dan ook dat een aantal jaren geleden, we nog dachten dat we genoeg aan een vaste telefoon hadden en het idee van bellen onderweg weggelachen werd?
Filmpje circuleert nog wel op you tube, of wacht ik zet het erbij hier in de link.
Kijk ook even deze van Maurice de Hond uit 1995 over het internet van de toekomst.

Beïnvloeding werkt via het onvervalst verlangen opwekken, vaak herhalen gekoppeld aan korte termijn) beloning. Precies zoals je vroeger een sticker kaartje kreeg met zonnetjes voor goed gedrag op school. Het is allemaal manipulatie pur sang.

Bandler een van de grondleggers van NLP zei ooit:
‘NLP is manipulative and I am proud of it.’
Bandler is van de cowboy taal en hij heeft een goed punt.

NLP helpt inderdaad om gedrag te beïnvloeden, maar dan richting gewenste resultaten die je je zelf ten doel stelt in plaats meedoen met  de onbewuste beïnvloeding door doelen of meningen van anderen.
Dat is het verschil wat het verschil maakt. NLP plus ethiek noemen we dat.
Iedere keuze mag een persoonlijke overwogen keuze zijn of alsnog worden. Want niemand kan bepalen voor een ander wat goed is en wat niet. Zonder ethiek wordt manipulatie, indoctrinatie.

Wat je wel kunt doen is slimme vragen stellen, open contact leggen, onderzoeken welke drijfveren de bovenhand voeren en voldoende innerlijke kracht verzamelen om stappen te nemen die er echt toe doen, die jouw leven en ieders leven verrijken en daarmee automatisch bijdraagt om het verschil te maken voor elkaar.

For the greater good, zou Bandler zeggen en dat is niet weggelegd voor enkelen
maar voor iedereen, die bewust en gezond wilt leven, die snapt dat persoonlijke beslissingen de toekomst vorm geven. Dat gelukkige mensen, gelukkige mensen aantrekken en elkaar de helpende hand bieden om hetzelfde te doen.
In de woorden van Tony Robbins: ‘In the moments of your decisions your destiny is shaped. Als je dan toch manipuleert doe het dan ethisch, ecologisch bewust en doelgericht.

Leren?

Neem contact op of laat je telefoonnummer achter dan bellen we jou.