NLP geliefd en gehaat

Soms baal ik ervan dat NLP, zo’n ingewikkelde naam heeft. Neuro linguistisch programmeren, zelfs als je het letterlijk vertaalt weet je nog niks. Iets met je brein, iets met taal en met computerachtig programmeren. Zoekzuchtig googlen en het regent voor en tegenstanders van NLP.  Er is zelfs zelfs een nieuwe term: zwart NLP. Ga er maar aan staan, ik ben best gewend aan de vereniging tegen kwakzalverij, die alles basht wat met NLP te maken heeft en nu wordt er gesproken over ‘zwart NLP’.

NLP is natuurlijk helemààl niet zwart, het kan wel zwart worden, in de handen van mensen die geen idee hebben van wat ze doen of een dubbele agenda hebben.
Zoals sport gezondheid bevordert maar ook kan schaden als je te hard van stapel loopt. Dat geldt voor iedere methodiek, je kunt het gebruiken voor of tegen mensen, verstandig of uitbuitend. Uit eigen belang voor de korte termijn of voor de lange termijn in ieders belang.

In Egypte leerde ik van de Bedoeïenen de uitdrukking: Leven vanuit een wit hart. Dat is precies waar NLP vanuit gaat. Vanuit een wit hart werken en communiceren.  Taal creëert ervaringen en daarmee de realiteit. Je eigen realiteit is gek genoeg een hypnotische toestand, onze gemeenschappelijke realiteit is een gemeenschappelijke hypnose. Een hypnose waar we met zijn allen in ronddobberen en waar iedereen op een unieke manier aan gehecht is en daardoor in herhalende patronen belandt. Ga maar eens na hoe vaak de schellen van je ogen vielen in je leven,  jezelf kneep, zodat je wist of je echt goed zag…of de keren dat je hoorde op je werk, zo doen we het nu eenmaal, dat is nu eenmaal zo…

Taal is al hypnotisch, zonder iets van NLP te weten. Het linguïstische gedeelte van NLP onthult de structuur van de bestaande taalpatronen, die je dagelijks overal terughoort. Het is letterlijk ontluisterend als je eenmaal weet hoe snel je mind wordt beïnvloedt door taal. Zelfs als je denkt immuun te zijn voor reclame en krantenkoppen van chocolade letters of van mensen in het algemeen, ook dan hebben herhalende boodschappen effect.
Herken je het eenmaal dan kun je je taal bijstellen, ermee spelen zodat je taalgebruik benut om mooie dingen te doen en om problemen aan te pakken. Je wordt een uitstekende verhalen verteller, een inspirator, een goede luisteraar, kritische doorvrager, een goede coach, een spiegel, een motivator of gewoon een mens die lekker in zijn vel zit met sterretjes in z’n ogen of een stille genieter.

NLP neemt je brein en je taalgebruik serieus en laat je zien dat het meeste van je gedrag onbewust is. Vergelijk NLP met de film The Matrix dan is NLP de rode pil. Je kunt het haten of ervan houden, toch is het aanstekelijk, aantrekkelijk, verwonderlijk, verfrissend, soms onbedaarlijk grappig en heel erg wit. Wat jij daarmee voor prachtigs neerzet in de wereld is aan jou!