Nieuwe vakantie stress

Vakantie stress, wat was dat toch lekker onschuldig als ik er nu op terugkijk.
De vibe van inpakken, afmaken, delegeren, opruimen, loslaten, in rijen staan, vertragingen mind full managen, aankomen, wennen, neerstrijken en dan langzaam indalen in een zone van vrijheid, rust, een nieuwe omgeving en open voor avonturen op teenslippers.

Dit jaar mogen we toch nog weg onder restricties van binnen en-of buitenlandse regels.
Want jongens, het virus kan zo weer toeslaan! Kunnen we bij aankomst terug naar huis gestuurd worden of hoepla verdwijnen in quarantaine. Staan we in de rij voor een veilig plekje op het strand, waar we eerder gewoon neerploften. Kunnen we blakend gezond rond dobberen met een mondkapje in de zee…
Even knipperen met je ogen, een jaar geleden had je dit echt heel raar gevonden. Nu kun je een persona non grata zijn als je een regeltje over het hoofd ziet. Krijgt een land opeens code oranje en jij staat net bij de grens met je gezinnetje, blijf je daar kalm onder of niet?
Jij zoekt wellicht juist daarom een last minute in Nederland, blijken de overblijfsels rode Spaanse peper duur…dan maar vakantie aan de Gardeniaanse laagvlakte thuis?

Misschien heb je de luxe niet om met vakantie te gaan, ben je ontslagen of dreigt je zaak failliet te gaan. Vrije dagen zijn peperdure dagen voor een ondernemer. Hoe is dat voor jou en je zaak, terwijl de media elkaar na papegaait over 2e en 3e golven? Die virtuele golven trekken voor een eventuele werkelijke golf uit en creëeren een instabiel emotioneel hobbelig landschap.

Want, wat nu als het echt nog erger wordt?
Wat gaat er dan nog meer kapot in onze samenleving?
Heb je die rek nog, wie wel?
Hoe stevig is jouw piramide van Maslow nog?
Bestaat er een ‘meeval’ optie?
Hebben we inspraak?

Alles bij elkaar is dit nieuwe vakantie stress, eentje waar je je hoofd koel en je hart warm bij mag houden. Begin alvast met een lekkere diepe zucht want langdurige stress is minder onschuldig dan het lijkt. Je brein weet het verschil helaas niet tussen iets wat echt levensbedreigend is en wat levensbedreigend zou kunnen zijn. Fysiek en emotioneel reageert je lichaam exact hetzelfde: angst, een reflexmatige tunnelvisie plus doelblindheid.

Onder stress verzwakt het immuunsysteem. Het ondermijnt je gezondheid. Het vertroebelt je toekomstperspectief en je onderzoekende geest.

Vraag jezelf regelmatig af wat je nodig hebt om in balans te blijven. Leer je angstgolven kennen zodat je het kunt kalmeren, zelfs al zie je nu niets geruststellends of denkt dat je het ‘aankunt’ en/of volstrekt vrede hebt met alle aanpassingen.
Vaak ben je zelf de laatste die door heeft hoe gestresst je bent. Zet af en toe die gillende berichtgevingen uit, misschien is dat wel ‘de vakantietip’ van 2020. Zelf ga ik die zeker inzetten, dan pak ik mijn teenslippers en ga op mini avontuur.

Fijne vakantie, wij zijn weer open in september voor de NLP opleidingen en de coaching. Dan gaan we er weer voor, met mooie mensen die nog steeds geloven dat we de wereld een beetje mooier kunnen maken.

Tot dan!