Niet infecteren maar inspireren

‘Als ik een engeltje achter een wolk was, zou ik nu driftig aantekeningen maken, wat een mega leerschool.’

Er middenin zitten ervaar ik als een uitdaging, de ene keer kalm en optimistisch en de andere keer vliegt het me naar m’n strot en wil ik mijn ogen stijf dicht knijpen.

De mate waarop iedereen anders reageert is logisch, want we hebben allemaal een uniek model van de wereld, dus andere normen, waarden en belangen, kansen en risico’s.

Een eigenaardige en handige eigenschap van het brein is intuïtief reageren op direct zichtbaar gevaar en naïef op onzichtbare gevaren. Het wordt anders als je ziek bent geworden of als je de zieken verzorgt. Treft het virus je nu niet persoonlijk dan lijkt het niet te bestaan. Andersom, als je nu niet financieel getroffen wordt dan lijkt ook die ‘ramp’ niet te bestaan. Sommige ondernemers gaan nu al failliet en voor anderen voelt de lange termijn minimaal wiebelig. Want ja, ben je te dik dan beland je op de IC en ben je te dun eindig je bij het UWV.

Angst, boosheid, verdriet en paniek hebben ook een infectieuze werking, het grijpt om zich heen. Het doet iets met het vertrouwen in elkaar, vertrouwen op de politiek, op de maatregelen. Doen we genoeg, doen we te weinig, zijn we te streng, worden we goed geïnformeerd of worden we voor de gek of dom gehouden. Individuele stress wordt heel snel collectieve stress.

Dat engeltje achter de wolk zou willen kunnen zien of we met zijn allen teruggrijpen naar oude denkwijzen. De blauwe manier om gehoorzaamheid af te dwingen door angst aan de ene kant en straf aan de andere kant. Ze hoort nu Boa’s roepen om pepper spray of stokken- ziet hen bekeuringen uitschrijven met een strafblad…Ze weet dat geweld makkelijk een vicieuze cirkel wordt. Slaan en opvoeden hebben nooit iets goeds gedaan.
Het slaat iets kapot wat van binnen veel moeilijker te repareren is.  Anno 2020…Schrijft ze met een dikke streep en een vraagteken erachter.

Dat engeltje wil vooruitgang, diepgang noteren, informatie die gedeeld wordt, ook de voortschrijdende inzichten over verspreiding, genezing en preventie .
Ze wil informatie stands zien ontstaan op centrale punten, eventueel met een tester ernaast.  Ze wil ideeën bussen en eerste hulp bij stress posten. Ze wil mensen zien die actief meedenken hoe we vernieuwingen kunnen aanbrengen in de maatschappij, hoe we uit deze tijd kunnen leren wat we vooral niet meer normaal vinden en hoe we het de komende tijd gaan doen, geweldloos graag.

Niet naïef, maar onderzoekend, niet vanuit angst en straf de samenleving bij elkaar vegen, maar zoveel mogelijke experts verzamelen. Specialisten in ethiek, medische wetenschap, massa communicatie, groepsgedrag, cultuurvorming, virologen, dierenartsen, economen, experts over immuniteit en vitaliteit en buiten de box denkende techneuten. Zet ze samen in quarantaine. Heilzaam voor creativiteit, is gebleken. Oh ja, bel Alexander, die durft zo nu en dan nog eens wat te zeggen. Elkaar niet infecteren of beconcurreren maar inspireren.
Dan zou dat engeltje achter de wolk, haar pen opgelucht neerleggen.

PS:

Meer weten hoe je verder komt in deze tijd met je ontwikkeling?
Laat het weten, wat is het bitter hard nodig, dat iedereen weet hoe het brein werkt, hoe communicatie werkt en hoe het niet werkt, hoe je stress respons werkt en hoe je zelf bijdraagt aan het geheel.

Neem vrijblijvend contact op: info@likewiseacademy.nl of laat je telefoonnummer achter dan bellen we jou.