Mind your step

Augustus 2020

Mijn rondje over de hei wordt vergezeld door een schreeuwende fietser:
‘Mind your step, mensen laat je niet gek makuhhhh….ze zijn gestoord…allemaal gestooooooord!’

Het klinkt vreemd, de ochtend stilte bruut doorbroken.
Automatisch zoekt mijn brein naar visuele kenmerken van een gekkie, net ontsnapt uit de GGZ of zo? Pilletje vergeten in te nemen? Al rennend corrigeer ik mezelf, wie is er nu gek?
Gek wordt bepaald door wat afwijkt van de meerderheid.
Niet wat waar is, maar wat de meerderheid waar vindt.
Als ik in Egypte met blote benen rond loop, ben ik een vrouw van kwalijke reputatie en als ik hier met een burka naar het strand ga, ben ik apart.
Wat is normaal, wat was normaal, wat wordt normaal?
Wie of wat bepaalt dat precies?

Ondertussen:

Posts worden verwijderd, profielen worden verwijderd, nieuws uit Berlijn wordt kleiner gemaakt. Demonstraties in Australië…het lijkt alsof het niet gebeurt. Demonstratie van zaterdag 15 op het Malieveld, het wordt niet eens genoemd in het nieuws.
De brandbrief van de artsen en specialisten, 0 openbaar respons. Waar je geen aandacht aan besteed, komt niet in je bewustzijn, dus ook niet in de toetsing aan ons gemeenschappelijk normaal. Ons normaal wordt zachtjes en consequent gesopt in nieuwe normen. De oude worden er als lastige vlekken uit geschrobd.

De onderlinge onverdraagzaamheid groeit, spelen op de persoon in plaats van op de inhoud, te schrijnend voor woorden, ook in interviews op t.v..
Ondertussen hebben we te maken met dagelijkse koppen, over stijgende cijfers van besmettingen en cases, waar het eerder opnames en doden waren.
Brein beïnvloeding pur sang.

En het werkt, mensen gaan vanzelf roepen om extra maatregelen en bestraffen ondertussen elkaar. Dat vraagt om een andere insteek.
Een open mindset spoort aan om inventief en onderzoekend te zijn, in plaats van geoormerkt te worden als ontspoord. Waar zijn onze onafhankelijke deskundigen voor dat open debat? Door wie worden ze uitgenodigd en echt gehoord met gelijke spreektijd?  Wie heeft zich nog niet laten horen? Gelukkig begon het vorige week mondjes maat in de 2e kamer…een ander geluid.

Over mondjes gesproken…

Mondkapjes…ingezet als gedragsbeïnvloeding.
RIVM noch regering zag er soelaas in omdat er geen wetenschappelijk sluitend bewijs voor is. Het wordt ingevoerd in Rotterdam en Amsterdam en doe je niet mee?
Dan ben je een gekkie, een afvallige, een asociale.
Het mondkapje is geen medisch beschermmiddel meer, maar een nieuwe maatschappelijke mème. Zoals de burka, niet gaat over de lap stof, maar over religie.
Een mondkapje is ook gewoon een lapje stof. Zoals iemand grapte:
‘Ach mensen, we dragen al jaren een krappe BH, ‘kom op’ draag dat ding gewoon.’
Wel grappig maar niet leuk.
In de dieptestructuur vertegenwoordigt het nieuw braaf burgerschap.
Ultieme kans om je net iets braver te tonen dan je buurman, onder de slogan:
‘Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor een ander!’
Wel onder voorbehoud dat het een ‘niet werkend kapje is’, anders ben je strafbaar.
Ben je ineens een linkse of rechtse trol als je dat gek vindt, want als alle landen het doen, dan zal er toch wel iets goeds in zitten?

Mind your step

Het komt er nu op aan dat we maatregelen in proportie en met respect met elkaar afstemmen. Gebruik maken van voortschrijdend inzicht. Deskundigen serieus nemen, bijvoorbeeld over de gevoelige PCR test die wel een restje RNA kan laten zien, maar waarmee je niet de conclusie kunt trekken dat de uitslag naar het Corona verwijst en ook niet of de persoon een gevaar is voor anderen. (Bron Drs. Mario Ortiz Buijsse, biochemicus moleculaire genetica in een brief aan de kamer en kijk ook de uitleg van Patrick Savalle op youtube.) Meting, cijfers, betekenis en de consequenties voor ons allemaal is geen kleinigheidje meer.

Laat een 2e golf niet van ziekte en maatschappelijke scheuring zijn, maar eentje van wijsheid. Gezondheid is nog altijd meer dan de afwezigheid van ziekte, (WHO).
Als we hier echt samen voor staan, krab dan nog eens op je hoofd, ook als ‘een gekkie’ langs fietst. Mind your step, elke stap is er een.

PS:
Marieke en ik nemen de ziekte zelf nog steeds serieus, inclusief de zorg en de aandacht die nodig is voor mensen met langdurige restverschijnselen.
Zorg voor de zorgverleners die hun stress nog uit hun systeem proberen te krijgen, anders volgt daar een enorme uitval.
Vandaar dat er breder en verder gekeken moet worden en dat kan alleen als we met z’n allen breder mogen blijven (of gaan) kijken.

NLP leert je het leiderschap dat echt durft te luisteren naar verschillen, ook al krijg je er groene oren en rollende ogen van. Mentaal emotioneel weerbaar en in balans, weten hoe stress werkt, ten voordele van topprestaties en ten nadele van het immuunsysteem. Het komt er nu op aan want we hebben een leefbaar land om zuinig op te zijn.

Meer informatie over de mogelijkheden van NLP voor jouw leiderschap?
Laat je tel. achter dan bellen we jou zo snel mogelijk.