Leiderschap zonder persoonlijke ontwikkeling

Ja vraagt hij,

‘Hoe leg je uit aan een werkgever dat je NLP wilt leren…want de standaard reactie is…wat hebben wij daaraan als bedrijf, want dat gaat toch allemaal over persoonlijke ontwikkeling? Leuk voor jou, maar niet echt iets voor ons.’

We spreken hier niet over duffe bedrijven gevuld met spinnenwebben zonder visie of enthousiasme…
Nee hip, hot en happening, ze willen goede werknemers, mensen die zich resultaat verantwoordelijk opstellen en die resultaten ook daadwerkelijk halen. We hebben het over bedrijven die heel graag teams zelf organiserend willen laten zijn, liefst met een laag ziekteverzuim cijfer en een goede werksfeer. Ze willen echte waarde toevoegen aan klanten en klachten oppakken als gratis professioneel consult. Oplossingsgericht trends van incidentie kunnen scheiden en de doe durf om het anders te doen.

Ik ga nog even door…

Ze willen mensen die open staan voor feedback zonder achterklap geneuzel…en by the way, ze vinden een knuppel  in het hoenderhok heel verfrissend en dan wel het verschil weten, tussen de knuppel en langdurige feedback raketten. Mensen die bruggen bouwen in plaats van geheime tunnels of  de stoelen zonder poten achterlaten.

Ze willen graag dat mensen doorgroeien of zelf hun kansen pakken…en ze willen dat leiders geen platte volgers kweken maar nieuwe leiders…

Oh ja, en ze willen ook dat mensen hun werk ervaren als een roeping, een calling of een missie…echt hart voor de zaak, ook als ze maar een half jaar contract hebben gekregen…iedere dag is een kans om het allerbeste van jezelf te laten zien.

Waar de kronkel vandaan komt dat dit allemaal kan zonder persoonlijke ontwikkeling is mij een raadsel. Want alle wensen en resultaten, gehaald of niet zijn een spiegel van persoonlijk en gezamenlijk functioneren.

De blinde vlekken in een bedrijf zijn de blinde vlekken van doodgewone stervelingen.
Blinde vlekken zijn onderdeel van de conditionering en die kunnen op knulligheden zitten en op onontgonnen gaves en talenten.

Allemaal unieke mensen met een eigen achtergrond, leeftijd, educatie,  gedragsvoorkeuren, gezondheid, wensen, talenten, grenzen, sterkte, zwaktes, compensaties en sabotages. En nee…dat zie je lang niet altijd in een sollicitatie gesprek of  aan een c.v. (vaker niet dan wel).
Ook als je veronderstelt dat het genoeg is om een ‘vak’ geleerd te hebben om een vak uit te oefenen, blijkt het vaak bij lange na, niet genoeg. Zoals het halen van een rijbewijs geen garantie is voor goed weggebruik, laat staan dat je direct alleen naar Zuid Frankrijk rijdt.

Leiderschap leren, vraagt juist om persoonlijke ontwikkeling en voor dat doel traint NLP een onderzoekende mensgerichte basis attitude, een serie super gave communicatie methoden, waaronder feedback en instrumentarium om doelen te halen, de  persoonlijke en zakelijke. Daarbij ook de de mind hacks om blinde vlekken te verkleinen of te laten verdwijnen, talenten bloot te leggen en onbewuste sabotages gedag te wuiven.
Als je dat proces aangaat start je leiderschap …en eenmaal geleerd verdient het zich terug in de zaak en dat kan zomaar een domino effect worden.

Ja,  zei hij aan het eind van het gesprek, ik ken eigenlijk best heel veel verstandige sterke analytische mensen die NLP volgden en daardoor nu toch beter uit de verf komen en ze weten hoe ze de balans houden tussen prive en werk…dat is best hip, maar eigenlijk is het precies wat de meesten van ons willen en nodig hebben.

Leiderschap en persoonlijke ontwikkeling horen bij elkaar als  kip en ei.
Dus als je nu denkt, tja dat is eigenlijk wel zo…dan ben je klaar voor NLP en ook klaar om het aan je werkgever uit te leggen.