Leiderschap met een hoofdletter

‘Als je te gevoelig bent, ben je niet geschikt voor dit werk.’
School voor verpleegkundigen…jaren ’70 /’80.

‘Als je geld wit verdienen, zaken wilt doen, moet je een olifantenhuid kweken.’
‘Zakenleven…als je idealistisch bent, dan red je het niet?’

Mijn oprechte vraag: Is er wel ruimte voor idealisme?
Laat ik nu zo naïef zijn, om dwars door cynische voorbeelden heen, podium te vragen voor idealisme. Geen slappe praatjes maar echt, van hart tot hart.
Werken en leven vanuit menselijke waarden, zoals Sinek zegt:
‘Mensen kopen niet wat je doet, maar waarom je het doet.’

Je kunt verpleegkunde uitstekend leren en hoe behoud je je hart terwijl je over de afdeling rent? Managen leren, hoe zie je dan de mens, die in het systeem rent?
Niet als model, instrument  of als handigheidje, maar oprecht geïnteresseerd en in verbinding. Onderhandelen en verkopend: draagt je product bij aan het welzijn en groei van de ander? Is het goed voor de korte en voor de lange termijn? Aansturen en beïnvloeden, doe je het met ethiek of puur uit eigen belang en volle verborgen agenda’s?
Als je wint, houd je oog voor degene die verliest…wil je dat überhaupt?
Durf je op te komen voor dat wat niet deugt? Ga je het gesprek aan wat niet besproken wordt? Zomaar wat vragen om wat langer op te kauwen.

Misschien lees je het tussen de regels door: José  begint ongeduldig te worden want het is tijd voor dat open hart. Voor leiderschap vanuit een bewustzijn dat meerdere perspectieven kan dragen samen met oog voor ecologie.

Niet alleen dat open hart thuis op de bank, met een kaasplankje en de hond op schoot…maar in business, in de zorg, in de winkel, in de techniek.
Het hart laten spreken, betekent ook beslissingen doordenken en doorvoelen op consequenties. Op winst en verlies van menselijke interactie, gezondheid, weerbaarheid, belastbaarheid. Kijk even om je heen, en bezie hoeveel mensen juist nu geknakt zijn..jong, oud en middelbaar, dat kan wel anders toch?
We hebben elkaar toch nodig?

Managementlessen stutten op idealisme en de wijsheid van het hart.
Dat is niet soft of melig maar juist dapper, want het kan verrekte zeer doen en kaal aanvoelen. Het gaat om leiderschap met een hoofdletter en dat vraagt een forse portie zelfkennis en belichten van blinde vlekken, daarna breekt een wereld van opties open om het anders te doen.
Het magische middel is menselijke verbinding. Simpel en het vraagt bereidheid om je interne ruis op te ruimen en dat werkt niet als je je hart voor thuis op de bank bewaart.
Ik breek mijn lans voor leiderschap met een hoofdletter. Jij kunt het leren, de programma’s beginnen weer eind september en begin oktober.
Laat NLP het zand in de oester zijn…pak die kans.

Je weet ons te vinden….laat je telefoonnummer achter dan bellen we snel en vrijblijvend.
22 september houden we weer een interactief gratis webinar.

Opgeven kan hier op de website.