Knooppunt of doorstroompunt

File rijden, ik word er bijna nostalgisch van.
Bijna, want zo leuk vond ik dat niet.
File flirten, muziek luisteren, iemand bellen,  podcast luisteren…daar was het handig voor.

Nostalgie vooral om de zorgeloosheid, de spontaniteit.
Enorme vrijheid, ook al stonden we bumper to bumper.

Het was een tijd waarin ik ook mijmerde over de langskomende woorden op de weg. Woorden als knooppunt Hoevelaken. Natuurlijk staan we dan stil.

Behalve betekenis hebben woorden een effect. Het creëert wat het impliceert en dat is krachtig. Simplistisch begon ik andere woorden op te noemen. De wegenwacht, dan wacht je tot je een ons weegt…rijdende reparatie expert… vlot weer op je wielen, dat zou leuk zijn. Ziekenhuis, hoezo heet het geen opknap of snelbeterhuis? Een brandweerman kan beter een blusman heten of nee, dat is niet gender neutraal, blusploeg  dan.  Voor een tentamen aan het blokken? Wat als je gefocust aan het onthouden bent?  Wat vind je van het woord deadline? Killing toch? Probeer eens succespunt of release punt….dan wordt het misschien nog leuk.

Woorden waar beweging in zit, daar hou ik van, met swing ergens aankomen, ook al sta je in een file. Zo stuit ik nu op het woord, long-covid, pure tegenslag, een knooppunt op je weg. Heel vervelend en door deze kort bestaande ziekte te bestempelen met long, niet van het orgaan maar van de lengte, creëert het al ‘lang’ voordat het echt lang is. Wat als we zeggen dat het recover_covid of conscious_covid. of betterafter_covid noemen? Niemand gun ik een lang slepend herstel, wel hulp, bezinning, veerkracht en terugkeer naar een blakende gezondheid.

Woorden doen er toe, want het zet een mind-set. Een mind set creëert je perceptie, je werkelijkheidsbeleving en dat bepaalt je kansen,  je motivatie, gedrag en resultaten.
Speel zelf eens met woorden en de effecten ervan. Misschien af en toe een ouderwetse file rijden om te mijmeren en te flirten met mensen en woorden. Leven is bewegen en soms moet je daar even (of wat langer) bij stil staan.

NLP for business in september!

Your mind, your business, go for it!