Het ene leren om iets anders goed te kunnen…

Ken je de film Karate Kid nog?
Met die goeroe achtige auto baas,  die een jongen belooft klaar te stomen voor een pittige vechtwedstrijd? De jongen volgt met brave tegenzin allerlei instructies op, al ziet hij nul relatie met de vechtvaardigheden die hij binnen een paar dagen nodig heeft. Hij moet bijvoorbeeld auto’s wassen en in de was zetten met de tekst: ‘wax on wax off’, totdat het zweet van hem afdruipt. Zo traint hij ongemerkt discipline, spierkracht, incasseringsvermogen, souplesse en evenwicht…en je raadt het al, hij wint de wedstrijd. Een oldie uit 1984 maar heerlijk om naar te kijken.
Er zit natuurlijk een levensles in:
‘Soms moet je het ene leren om andere dingen goed te kunnen.’

Zo gaat het ook in NLP opleidingen. Je krijgt oefeningen die doeltreffend inwerken op je automatismen in gedrag, buiten de box en bijzonder of apart als je het nog nooit gedaan hebt.

Sommige oefeningen lijken geen nut te hebben voor je werk.
Door toch te oefenen,  krijg je de ervaring hoe flexibel een brein kan zijn, hoe ontwikkeling werkt, hoe subtiel weerstand is en waar je persoonlijke weerstand je meer parten speelt dan lijkt …en nog veel meer.

Je leert een waardevrij of in NLP taal oordeel-loze manier van waarnemen en communiceren, dat kan alleen als je weet hoe je bestaande oordelen herkent en erkent als een oordeel. Als je weet hoe je huidige waarden systeem zich aan je opdringt, waardoor het oordeel er sneller uitfloept dan het oordeel-loze.
Dat betekent dat je je rugzak leegt en weer vult met verse observatie, communicatie en feedback materiaal. Puur omdat het in je hoofd rustig wordt en geleidelijk geen stoorzender meer is  tussen jou en anderen. Wat je meeneemt is het effect van de training en dat laat zich zien, in een respectvolle attitude, scherpe observatie en luistervaardigheden. Het vermogen om gesprekken te structureren en verwachtingen te managen. De output ziet er waarschijnlijk niet meer uit als NLP en als dat zo is, dan heb je NLP begrepen en geïntegreerd.

De volgende editie NLP for Business gaat in maart beginnen.
De online voorbereiding staat al voor jou klaar..

Doe je mee?