Geen mooie wij zonder mooie ik

Het leven is een grote spiegel gevuld met lessen.
Tenminste als je zo wilt kijken.

Misschien doe je dat al,  misschien ben je allang een wijze oude baas of bes.
Gepokt en gemazeld en gevonden wie je in de kern echt bent en wat je missie is en (of inmiddels bijdragend aan het geheel.

Dan hoef je dit niet te lezen, want je draagt al uit wat veel anderen nog aan het uitdokteren zijn. Er achter komen wie je bent, los van je naam, afkomst, leeftijd, culturele achtergrond etc is best een heel gedoe. Zeker als je het in je eentje zit te doen.

Je bent precies niet degene, waarvan je denkt dat je hoort te zijn. Alleen maar omdat je zo opgevoed, opgegroeid en opgeleid bent.  Als je doordenkt zijn het aangeleerde vaardigheden, ondersteunt door overtuigingen van anderen. Zelfs je naam heb je van horen zeggen. Dus de groep waar je (ooit) toebehoorde, verwar je met gemak met de persoon die je bent.

Zolang je lekker aangepast meedraait, zal het je de spreekwoordelijke worst wezen en leef je zoals het loopt.  Als het minder lekker draait, merk je het aan onvrede, energie en vitaliteit verlies en vaak gedachten als: ‘doe ik er eigenlijk wel toe hier, maakt het wat uit als ik wat anders vind of wil en waarom ben ik niet echt gelukkig?’ Een latente onrust die opduikelt als het stil om je heen wordt.

We zitten in hetzelfde schuitje en iedere omgeving heeft de potentie om jou en mij te veranderen. Op je nieuwe werk zul je zeggen, ik ben ingewerkt, op vakantie dat je geacclimatiseerd bent en bij de supermarkt ben je blij als je lijstje klopt met de gangpaden en raak je in de war als de winkel omgegooid is. Allemaal onbewuste processen van aanpassing. Voor je het weet, neem je allerlei gewoonten en overtuigingen over die je eerder niet had. Dus ja, hoeveel ‘ik besef’ heb jij, als de context (wij) de hele tijd meebepaalt? Afgelopen 2 jaren zijn daar exemplarisch voor.

Hoeveel persoonlijke inbreng heb, krijg of neem je dan?  Een ander geluid roept namelijk makkelijk weerstand op, de kans op afwijzing of afkeuring neemt toe. Een menselijk neurosysteem vindt dat niet zo fijn, sterker nog dat is spannend, dus past het zich liever aan. Toch kun je pas echt een gezonde wij, omgeving of team zijn, als je sterk in je schoenen staat, luistert naar je hart, waardoor de zon uit je ogen straalt en het volop laat zien aan je omgeving, zelfs als in 1e instantie wenkbrauwen omhoog en mondhoeken omlaag gaan.

Prikkelend en aanvullend, dan leert de groep, dat brengt ontwikkeling en goede gesprekken teweeg. Daarom zeggen we hier bij Likewise, dat je pas echt een gezonde omgeving krijgt, als het gevuld is met gezonde personen.
Geen mooie wij zonder mooie echte ik(ken) die onderling verschillend zijn en toch (of juist!) verbonden.

Ga daarom voor persoonlijk leiderschap vanuit zelfkennis, nieuwsgierigheid en leergierigheid, volg de behoefte aan persoonlijke en gemeenschappelijke groei!

Past niet in deze tijd, veel te egoïstisch omdat de wereld in vuur en vlam staat? Geen betere tijd dan nu om leiderschap te stimuleren, om te blussen (voor en) na de brand bij te dragen aan een eerlijke open mooie wereld.

Doe je mee?

NLP helpt je om het grote onbereikbare behapbaar te maken, want het begint dichtbij huis in jouw hoofd, hart en handen.

In het najaar kansen volop:

NLP for Business
Verkort in 9 dagen live praktijk dagen en online studie met persoonlijke feedback

NLP jaarprogramma
In 18 dagen NLP stap voor stap leren om je leiderschap uit te dragen

NLP Master
In 18 dagen van leiderschap naar meesterschap

NLP masterclasses multi level coaching
In 5 blokken NLP in breder perspectief en professionaliseren met NLP