De weg van de held in 10 vragen.
‘Wat wil je drinken?’
Vraagt mijn schat van een tante met een lach op haar rimpelige wangen.
Het is midden op de dag en ik zie de rode en witte wijnglazen hun ronde doen.
Grote bellen van glanzend kristal, de vloeistof tintelt vrolijk op de zonnestralen van het raam. ‘Alstublieft een glaasje water, met bubbels of uit de kraan ook goed.’
Ik zie de lach een beetje sterven op haar gezicht gevolgd door ‘echt waar? Weet je het zeker? Wat zielig voor je!’ Ik probeer de lach op mijn gezicht levend te houden. Ik zeg tegen mezelf, het is Okay, ik snap het en laat het. Je krijgt vanzelf je glaasje water en straks is ze het vergeten dat ik niet meedoe met de clan. Ik merk dat ik het vervelend vind, dat ik mij wil verontschuldigen, behoefte heb aan begrip voor mijn keuze of tenminste respect.
Een miniatuursituatie waarin het voor mij helder is hoe belangrijk het is om sterk in je schoenen te staan als je iets wilt. Voelen hoe aanpassing en je eigen weg volgen loodrecht tegenover elkaar staan. Als je iets verandert in je gedrag botst het met de geldende waarden en overtuigingen in de context. De context test je onderhuids: ga je mee met ons en wat normaal vinden of blijf je je eigen plan trekken.
Zolang je niks verandert ben je een equivalent van de context. Je wordt zo niet getest of uitgedaagd. Je loopt mee en zolang je daar volledig bewust van bent en achter staat is er niks aan de hand. Pas als jij niet meer in orde bent met de geldende norm en je begint in beweging te komen, zijn de poppen aan het dansen.
Dat maakt dat veranderen en ontwikkelen van competenties-op welke vlak en niveau dan ook-vaak met vallen en opstaan gepaard gaat. Puur omdat iedereen relaties nodig heeft ligt terugval op de loer. Je brein is van oudsher bedraad ‘om er bij te willen horen.’
Een overlevingsinstinct die steeds de context scant op een match of een mismatch.
Die is zo sterk dat het heel verleidelijk is om in de meeste destructieve patronen of situaties te blijven hangen. Veranderen vraagt dus iets wezenlijks. Het vraagt om bewust waarnemen van de waarden en overtuigingen van jouw context. Als je dat begint te doen ben je op weg naar de held in jou.
Hieronder 10 vragen om op te kauwen:
- Welke geldende waarden en overtuigingen van jouw context weerspiegelen die van jou en welke niet.
- Wat wil je zelf en wat helemaal niet en wat is goed voor jou en wat helemaal niet?
- Welke plek neem je in en welke zou je in kunnen of willen nemen?
- Spreek jij uit wat je wilt en wat je niet wilt?
- Aan welke verandering is de context onderhevig?
- Beweegt die context mee of juist helemaal niet.
- Welke rol neem je daarin aan?
- Help je mee met de veranderingen of houd je je vast aan oude oplossingen?
- Durf je mee te pionieren als de context op een nieuwe leest verder wilt of moet?
- Durf je ontrouw te zijn aan je omgeving om trouw te zijn aan jezelf?NLP kan jou bij deze ontdekkingsreis steunen. Het leert je bepalen wie jij bent in de context, wat jij wilt en daar je focus opleggen. Je leert coachend leiderschap terwijl je coach able wordt waardoor je bestand raakt tegen weerstand.
Een weg van vallen en opstaan, een leerzame tocht, waar je de rest van je leven en in ieder aspect van je leven van plezier van hebt.
Kom kennismaken op 22 mei om 20.00 uur in ’s Graveland, we vertellen je graag wat je allemaal kunt leren met NLP.