De kracht van de klungel

Dit is een ode aan hen die in zeven sloten tegelijk lopen.
Aan hen die hun telefoon kwijt zijn terwijl ze aan het bellen zijn, afspraken net op de verkeerde datum zetten, push & pull stelselmatig verwarren. Zij die een winkel uitlopen niet meer wetend van welke kant gekomen en zelfs met een routeplanner nog verdwalen.
Klungels, ik hou van jullie.
Ik hou van de verstrooidheid met die verontschuldigende scheve lach. Dat gestreken blousje of overhemd met die ene valse vouw erin.
Jullie zijn het die net die andere invalshoek kiezen in een discussie, die extra meter nemen om iets nieuws een kans van slagen te geven.
Jullie zijn het gewend dat iets niet in 1x lukt,  nemen het voor lief en gaan door waar je was gebleven. Jullie kunnen je verwonderen over iets wat concreet en zichtbaar is terwijl het ooit een wild idee was. Jullie zijn het die statistiek ter discussie stellen omdat het de werkelijkheid tracht te vangen in een gemiddelde die voor de uitzondering nooit geldt. Jullie dagen de gevestigde orde uit om verder te kijken. Niet omdat het een doel op zich is maar een gevolg van ‘niets voor zeker en vast aannemen.’
De kracht van de klungel bezit de kracht van de vooruitgang. De kracht van nieuwsgierig waarnemen. Okay zijn met onzekerheid omdat je het nodig hebt om te leren en te experimenteren.
Mislukken geeft jullie de inspiratie om verder te gaan. Misschien omdat jullie jezelf niet zo bloedserieus nemen waardoor het lukt om het leven nieuwsgierig vanaf de flanken aan te vallen. Een onhandig moment is geen dieptepunt voor jullie. Dat scheelt vast een hoop onnodige stress en slapeloze nachten. Het is het vermogen wat kinderen automatisch bezitten en veel volwassenen langzaam kwijt raken in ruil voor het perfecte functioneren.

Zo begon NLP vanuit de nieuwsgierige proces vraag:
‘Hoe doen mensen hun succes en in het verlengde daarvan: ‘Hoe doet iemand zijn probleem.’ In de vroege jaren ’70, midden in de flowerpower tijd, startte Richard Bandler en Frank Pucelik een onderzoeksteam. Later kwam John Grinder erbij.
Zij modelleerden succesvolle therapeuten waaronder Carlos Castaneda, John Lilly, Carl Rogers, Virginia Satir, Fritz Perls en Gregory Bateson. In een later stadium maakte Dr. Milton Erickson, Hypnotherapeut het modelleer gezelschap compleet na introductie door Gregory Bateson.
NLP is nu ruim 40 jaar oud en een wijd verspreid concept – gebaseerd op het succes van bovenstaande excellente therapeuten. NLP is een methode voor coaching, therapie, leiderschap, training, communicatie, stress management, verkoop, sport coaching en opvoeding. De tool kit van NLP is ongekend rijk en ontwikkelt zich nog steeds.
Een paar dingen zijn hetzelfde gebleven: De voorwaarde om NLP toe te passen vanuit nieuwsgierigheid en openheid. Met verwondering in leersituaties stappen en respectvol mensen benaderen. Leren de eerste standaard aannames ter discussie te stellen, door alleen al de vraag: ‘Is dat wel zo’, te stellen. Of de vraag: ‘Kan ik zeker weten dat dit waar is?’ En: ‘Wat zou er mogelijk worden als het niet waar is -wat ik denk dat waar is?

Het is de kracht van de klungel gebruiken, om grenzen te verleggen of voor het eerst in je leven helder te krijgen. Het leert je leiderschap nemen, het leert je coachen terwijl  je coach able wordt. De kracht van de klungel is uiteindelijk lang niet klungelig maar een voorwaarde voor excellentie.
Een van onze ex cursisten zei eens verwonderd: NLP opent voor mij deuren waarvan ik niet eens wist dat ze er waren.’

Morgen (maandagavond 6 januari ) houden we een kickstart voor het nieuwe jaar.
Er zijn nog een paar stoelen beschikbaar!