Coach addertje

‘Eigenlijk zou je mensen moeten verplichten eens in de zoveel tijd met een coach te werken.’ zei hij aan het einde van een coach-gesprek.

Ik vind dat eerlijk gezegd ook, want een coach kijkt met je mee, confronteert, stimuleert en maakt met puntige vragen problemen in de kern duidelijk en activeert het zelf oplossend vermogen/leiderschap. Heel verfrissend als je te vaak als een hamster in een molentje een oplossing zoekt.

Toch geloof ik niet in verplicht coachen, want veel mensen voelen zich of zijn geholpen door hun ‘persoonlijke coach’ thuis op de bank, een lieve collega of een gespreksvaardige leidinggevende.  Waarom zou je dan kiezen voor een professionele coach?

Een coach addertje is betrokkenheid.

Zodra het complex wordt, ben jij als leidinggevende, collega of partner een onderdeel van het systeem en dus ook van het dilemma. Vragen worden eerder suggestief en blinde vlekken eerder groter dan kleiner. Actief luisteren verdwijnt in oplossingsdrift, puur omdat je er belang bij hebt.

Hoe sneller je dat merkt, hoe sneller je een professionele coach adviseert.
Die is neutraal en heeft de knowhow om de juiste methode te kiezen.
Dat geeft rust, veiligheid en vertrouwen waardoor de coachee zich kan concentreren op z’n* coach-vraag-behoefte en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.

‘Betrokkenheid’ als coach addertje geldt ook voor professionele coaches die privé hun partners coachen. De grens tussen intieme gesprekken en professioneel coachen is flinterdun. Je stinkt er zo in als je van iemand houdt. Je hebt je coach koffer in de gang staan, dus waarom niet en je bent er nu toch?

De tip: doe het niet, coach je partner niet.
Zit op je handen, bijt op je lip, wees lief en laat je coach koffer lekker op de gang staan.
Doorverwijzen is makkelijker als je weet, dat het je relatie zuiver en gelijkwaardig houdt en je partner elders goed geholpen wordt.
Treft het vraagstuk iets tussen jullie?
Ga dan samen, hand in hand komen jullie verder.

Professioneel coachen

Neem professioneel coachen en je geliefden serieus.
Je ziet de coach addertjes  n.l. niet totdat je weet waar je op moet letten en anders zie je het pas als je gebeten bent.

Je kunt het ook leren…alle kneepjes van het vak en de addertjes onder het gras.
Na de master…kun je verder met onze masterclasses…coachen vanuit verschillende invalshoeken: multi level coaching.

Beginnen bij het begin?

14 april introductie NLP avond…ben je erbij?

Direct inschrijven

 

*Waar hij staat kan ook zij staan of iemand.