Beperkend denken

Beperkend denken en ideeën fixeren, wat is dat toch makkelijk om te doen.
Een brein is er verzot op: zien, horen, direct er wat vinden, generaliseren en projecteren maar. Het kost de minste moeite, viraal gevoelig en prima passend om afstand te bewaren. Krappe maatregelen worden zomaar omgetoverd in common sense…als aanloop naar een noodwet, die hopelijk gekielhaald wordt.

Het idee dat 1.5 meter pas opgeheven kan worden als er een werkend vaccin is,  is een voorbeeld van beperkend denken. Is 1.5 meter überhaupt helpend om nieuwe besmettingen te voorkomen en is het haalbaar, ethisch, gezond en wenselijk?
Is dat vaccin the one size fix all oplossing?

Zelfs als er een vaccin komt dat veilig is en werkt, is het de vraag of het werkt voor iedereen en voor een volgend virus. Hoe kan iemand volhouden dat een complex probleem vanuit 1 paradigima opgelost kan worden?  Vrijheidsbeperkingen zijn bestemd voor nood-situaties en we volgden het keurig netjes op, maar het ‘nieuwe normaal’ is verre van normaal.’

Waar is het moedige leiderschap dat complexiteit aan kan en echte vernieuwing aandurft. Die volksgezondheid en de economie naar next level trekt.

Waar is het (inter)nationale educatie programma over persoonlijke gezondheid en afweermechanismen? Het zou al een pietseltje helpen als iedereen zou weten dat een virus niets aan een dode gastheer heeft. In de loop van de tijd verzwakt het virus zichzelf. In de tussentijd leren we hoe iedereen zichzelf versterkt in plaats van te laten ondermijnen door ongezonde maatregelen, gebrek aan sociale interactie, armoede en angst inducties.

Waar is de bereidheid om mensen echt te helpen om gezond te worden of te blijven.
Waar noemt het beleid, dat we als mens, onderdeel zijn van een groot en hypergevoelig ecologisch systeem, misschien tijd om daar echt rekening mee te houden.

De beste oplossingen ontstaan vanuit meerdere paradigma’s, ver buiten de box.
Trek weldenkende specialisten aan tafel, gebruik de democratie om verder te komen in plaats van haar te frustreren. Gebruik wetenschappelijk denken als voordeel in plaats als nadeel. Wetenschappers horen te twijfelen aan hun eigen waarneming en analyses.  Dat zorgt voor de vooruitgang en is juist geen zwaktebod of karakterval. Alle kaarten op tafel, tijd voor een hoger doel, in plaats van sturen op angst, controle en straf.

Hoe gaaf zou het zijn als Nederland een doel stelt om ‘het voorbeeld’ van gezondheid en welzijn voor iedereen te zijn. Vanuit verantwoordelijkheid, vertrouwen en echte zorg voor onszelf en elkaar. Ik vermoed dat daar genoeg aan te verdienen valt, mocht iemand bang zijn op een houtje te moeten bijten.

Uit de beperkende denkpatronen, stop met sturen op angst en controle, want het is zo makkelijk om erin te verzeilen en zo belangrijk om er doorheen te prikken.
Zoek je nu al inspiratie?

Spiral dynamics, van Clare Graves, ooit van gehoord?
Verdiep je erin dat schept alvast een ruimer denkfundament.

Het past uitstekend bij NLP.
Ze zeggen wel eens de maatschappij dat zijn wij…de toekomst dat zijn wij ook.