Van reactief naar creatief beslissen

Globaal zijn er 2 manieren om keuzes te maken.

  • Reageren op gebeurtenissen in je omgeving: Reactief.
  • Creëren van gebeurtenissen in je omgeving: Creatief.

Reactief

Als je reactief georiënteerd bent, probeer je aan de context te voldoen. Je doet het zo automatisch dat je niet in de gaten hebt dat het je weerhoudt van wat jij wilt. Een eigen weg kiezen is vaak een onbekende weg, eentje waarvan je de afloop niet zo goed kunt inschatten. Voor je brein is dat een onveilige trigger. Als een keuze onveilig aanvoelt nodigt het niet uit om in het volste vertrouwen op een goede afloop, een knoop door te hakken. Zo blijf je aangepast maar niet altijd tevreden. Wel begrijpelijk want als je bang bent voor het onbekende is het niet uitnodigend om al dromend onder een boom over andere mogelijkheden na te denken.

Angst voor het onbekende is niets anders dan een fysieke overlevingsreactie. Als je bedreigd wordt raak je automatisch alert. Klaar om te vechten te vluchten of te bevriezen.Het bijzondere van ons brein is dat het geen verschil herkent tussen een bedachte dreiging en een werkelijke dreiging. Het roept dezelfde fysieke reacties, emoties en gedachten op. Vandaar dat het wenselijk is om bewust te worden van de wijze waarop je stress respons werkt. Leren net wat slimmer te worden dan je meest primaire reactie.

Creatief

Als je stress kunt opwekken kun je jezelf er ook bovenuit tillen.
Begin eenvoudig door je creatieve staat te herkennen wanneer je reist met de auto, trein, vliegtuig of gewoon op de fiets. De beste ideeën krijg je als je net wakker bent na een goede nacht slapen. Een creatieve ingeving ontstaat spontaan tijdens dansen, bewegen, wandelen in de natuur, zwemmen of onder de douche.Bij de Hema verkopen ze tegenwoordig water bestendige kladblokjes die je ophangt in de douche om alles wat in je opkomt op te schrijven. Een goed gesprek heeft de eigenschap dat het de tijd weg laat vallen en jij zelf ook een beetje weg bent. Allemaal poorten naar je creatieve staat, het domein van je intenties en goede ideeën.Als je bewust dit soort activiteiten zoekt en opmerkzaam wordt van je creatie kracht leer je meteen geruststellende inspirerende alternatieve manieren van denken. Dat kweekt vertrouwen in jezelf en daarmee vertrouwen op je keuzes.

Door de kwaliteit van je keuzes schroef je de kwaliteit van je leven op.
Doe mee in het nieuwe NLP seizoen!
Kijk op de website voor meer informatie over de NLP opleidingen.
Je kunt nog net meedoen met de NLP miniworkshop van 4 september aanstaande. Er zijn een paar gratis plekken beschikbaar.

Jouw succes is onze passie dus neem contact op met jose@likewiseacademy.nl of schrijf je direct in via onderstaande knop.