Luisteren is liefdevolle concentratie

Luisteren, iemand echt verstaan, uit luisteren, letterlijk kunnen herhalen en onthouden wat de ander vertelt. Het is een teken van interesse en een teken van ontwikkeling en een teken van innerlijke rust. Want geconcentreerd luisteren kost tijd en inspanning.
Inspanning om voorbij alle afleidingen aandachtig aanwezig te zijn.
In de meest bepalende situaties in je leven, komt het aan op jouw luister kwaliteit in gesprekken.  Weet je van jezelf of je goed luistert of niet?
Je weet allang van de gemiddelde communicatie training dat ruis in een gesprek een groot struikelblok is. De ‘voice over in je hoofd’ is strikt genomen een grotere stoorzender dan ruis uit de omgeving.

Ga maar na:

Hoe vaak dwaal je af tijdens een presentatie en zit je de tijd uit?
Denk dat je goed luistert en vervorm je de boodschap en merk je het niet eens?
Hoor je de ander zeggen, nee dat bedoel ik niet of dat zei ik niet…
Of zeg je vaak, weet je wat  jij zou moeten doen…
Of oh ja dat heb ik ook en dat heb ik zus en zo opgelost…

Misverstanden ontstaan sneller dan ze worden opgelost en het is best een kunst om te ontdekken dat je drukker bent met jezelf dan met de ander.

Luisteren is een attitude

Ruis komt voort uit je onderbewuste patronen, gek genoeg omdat je terwijl je luistert zelf ook gehoord, gezien, geloofd, erkend, serieus genomen wilt worden of belangrijk wilt zijn. Daarom is luisteren een attitude in plaats van netjes je kaken op elkaar houden.
Het vraagt vraagt om focus en concentratie. Soms heb je wel de focus maar niet de concentratie en soms heb je wel de concentratie maar niet de  focus. Concentratie betekent dat je de innerlijke rust en energie hebt om bij de ander te zijn.
Vrij van stress, fysiek in balans en tijd voor het gesprek.
Focus betekent dat je echt voor het gesprek kiest, lees voor de ander kiest.
Daarmee sluit je andere zaken automatisch uit en zijn je hart en je oren ontvankelijk voor de ander. Als je luistert alsof het je geliefde is, die voor het eerst zijn of haar  hart uitstort, zul je merken dat het 1000 x makkelijker gaat.
Daarom is luisteren niet meer dan liefdevolle concentratie en daar kom jij uiteindelijk ook verder mee. Want wat je biedt stroomt ook weer terug.

In een NLP opleiding komt de kwaliteit van je luisteren steeds beter tot zijn recht.

Wil jij het leren?

De opleidingen starten weer in oktober!